Proiectul EVA: Soluții pentru consolidarea activității Serviciului integrat pentru victimele violenței sexuale și donații generoase oferite cu sprijinul Uniunii Europen

Datorită eforturilor remarcabile din cadrul proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, în luna martie a acestui an, a fost creat primul Serviciu integrat din Republica Moldova ce oferă oricărei persoane adulte, care a fost victimă a violenței sexuale, posibilitatea de a beneficia de asistență medicală, legală, psihologică și socială într-o singură locație. Odată cu lansarea Serviciului, a fost identificată necesitatea desfășurării unui exercițiu de pilotare pentru a analiza modul de funcționare în practică a acestuia.

Credit foto: Stela Dontu/UN Women

Astfel, a fost organizat un atelier de validare a principalelor recomandări și lecții învățate, identificate în urma desfășurării de către Centrul Internațional „La Strada” a exercițiului de pilotare a procedurilor de lucru în cadrul Serviciului integrat.

Credit foto: Stela Dontu/UN Women

La discuții au participat angajați/-te ai/ale Serviciului integrat, experți/-te din domeniu precum și reprezentante ale Delegației Uniunii Europene și UN Women Moldova. Principalele recomandări oferite în cadrul atelierului au vizat asigurarea unor activități de informare și sensibilizare a profesioniștilor/-stelor dar și a femeilor din comunitate, în vederea combaterii stereotipurilor existente față de cazurile de violență sexuală, precum și pentru încurajarea raportării cazurilor imediat după comiterea acestora. La fel, implementarea unui program complex de instruire atât pentru angajații/-tele Serviciului integrat cât și pentru profesioniștii/-stele din sistemul juridic, social și medical, și nu în ultimul rând dezvoltarea unei proceduri de monitorizare a gradului de satisfacție a beneficiarilor/-elor Serviciului integrat și evitarea revictimizării acestora.

Credit foto: Stela Dontu/UN Women

În cuvântul său de salut, reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a făcut referire la importanța integrării recomandărilor identificate în procesul de pilotare, pentru a asigura îmbunătățirea calității serviciilor oferite victimelor. „Acest tip de serviciu este unic în felul său și prin intermediul său vom putea oferi sprijin victimelor violenței sexuale într-un singur loc, unde vor beneficia de servicii integrate, o protecție mai mare și un acces mai bun la justiție. Este important să analizăm recomandările și reflecțiile Centrului Internațional „La Strada” pentru a le încorpora și a vedea unde sunt necesare îmbunătățiri.”

Credit foto: Stela Dontu/UN Women

Prezentă la eveniment, Victoria Neaga, manageră de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a accentuat necesitatea respectării rigorilor de funcționare a Serviciului integrat în beneficiul victimelor. „Vreau să reamintesc că în iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, statut ce vine cu beneficii dar și cu anumite „lecții pentru acasă”, multe de ele și în domeniul egalității de gen și aici țin să menționez rolul Proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”. Astfel, în luna martie, am reușit să lansăm Serviciul integrat pentru victimele violenței sexuale, și atunci am agreat desfășurarea procedurii de pilotare pentru a vedea cum regulamentele funcționează în practică. Deși ne dorim ca acest Serviciu să fie funcțional cât mai curând, trebuie să respectăm toate rigorile, pentru ca aceste servicii să fie acordate în beneficiul victimelor.”

Un alt aspect important al evenimentului a fost donarea de echipamente și bunuri către diverse instituții locale. Astfel, în scopul de a sprijini activitatea Serviciului integrat pentru victimele violenței sexuale, a fost oferit un automobil, destinat pentru transportarea victimelor, precum și pentru activități de informare în satele și localitățile din raioanele deservite de Serviciului integrat.

Credit foto: Stela Dontu/UN Women

„Sperăm ca centrul să devină funcțional cât mai curând posibil, iar acest automobil, pe care ne bucurăm astăzi să îl donăm, să contribuie la ajutorarea victimelor violenței sexuale în mod eficient și rapid,” a afirmat Victoria Neaga, manageră de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene.

Tatiana Lazăr, vicepreședinta raionului Ungheni, și-a exprimat deschiderea pentru continuarea eforturilor de susținere a beneficiarilor/-elor Serviciului integrat: „Serviciul nu poate funcționa fără a avea o unitatea de transport. Vă mulțumim pentru această donație foarte benefică și sperăm în continuare să dezvoltăm Serviciul integrat, să avem specialiști bine instruiți ce vor asigura susținerea necesară victimelor violenței sexuale.

De asemenea, pentru a îmbunătăți și facilita desfășurarea activităților celor 12 primării partenere din raionul Ungheni, au fost oferite echipamente audio și video pentru organizarea conferințelor, precum și generatoare electrice.

În același timp, două grădinițe din orașul Ungheni au primit seturi de mobilier, iar altele trei urmează să beneficieze de bunuri similare până la sfârșitul lunii mai când Proiectul EVA se va încheia. Donația a cuprins mese și scaune, dulăpioare și paturi confortabile și practice ce vor contribui la crearea unui mediu armonios pentru dezvoltarea copiilor.

Credit foto: Stela Dontu/UN Women

În acest context, Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni, a ținut să evidențieze utilitatea acestor donații: „Depunem un efort foarte mare pentru a aduce grădinițele în stare funcțională. Astfel, aceste donații sunt foarte importante și permit ca împreună să reușim să creăm condiții bune pentru îngrijirea și dezvoltarea copiilor.”

Până la finalizarea Proiectului EVA, donații similare de echipament pentru primării și piese de mobilier pentru grădinițe vor fi oferite și în raionul Cahu.

Atelierul de discuții și donațiile au avut loc în cadrul Proiectul „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova.