La Inspectoratul Național de Securitate Publică a fost inaugurată o cameră pentru copii

Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei, marchează un moment semnificativ, prin lansarea unei inițiative destinate susținerii echilibrului între viața profesională și cea familială a persoanelor angajate în sistemul polițienesc.

Credit foto: UN Women

Ieri, 17 ianuarie curent, a fost inaugurată o cameră pentru copii, dotată cu tot echipamentul necesar pentru a asigura confortul și necesitățile copiilor, inclusiv un dormitor pentru odihnă și spațiu pentru diverse activități, primul de felul său în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Aceasta reprezintă un pas esențial în îmbunătățirea condițiilor de muncă a angajatelor și angajaților INSP dar și dezvoltarea educației timpurii a copiilor lor.

Credit foto: UN Women

În cuvântul său de deschidere, doamna Secretară de Stat Daniela Misail-Nichitin, a subliniat importanța acordată echilibrului între viața profesională și cea personală pentru angajații MAI, accentuând situația părinților aflați în serviciul din prima linie. „Noi avem toată determinarea să muncim pentru crearea locurilor de muncă mai prietenoase pentru angajați, în special când se reduce programul școlar prelungit și suportul financiar din partea municipalității, este o soluție absolut necesară pentru a asigura echilibru dintre activitatea profesională și viața de familie.” a evidențiat Secretara de Stat.

În context, Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a exprimat sincere mulțumiri tuturor partenerilor pentru suportul investit și a remarcat faptul că: „Inaugurarea acestei camere cu condiții moderne reprezintă o facilitate de a ușura timpul de reacție al polițiștilor, în special în cazul familiilor în care ambii părinți sunt angajați în cadrul insituției.” De asemenea, șeful poliției a specificat că: „Copiii noștri ne sunt viitorul, iar educația și responsabilitatea pentru ei reprezintă valorile părinților.”

Child care room
Inaugurarea unei camere pentru copii la Inspectoratul Național de Securitate Publică
Credit foto: UN Women

„Eforturile de sprijinire a egalității de gen sunt o prioritate pentru Suedia, atât la nivel național, cât și în relațiile noastre bilaterale și multilaterale. Prin recunoașterea nevoilor părinților care lucrează și prin implementarea politicilor prietenoase familiei, companiile, precum și instituțiile publice, pot crea medii favorabile, cu beneficii pentru ambele părți: echilibrul dintre viața profesională și personală a angajaților este facilitat, iar angajatorii devin mai atractivi și pot reține mai ușor personalul. Astfel ne bucurăm să vedem noile facilități renovate și echipate de la Inspectoratul Național de Securitate Publică și sperăm că vor servi drept inspirație pentru alte instituții.” a afirmat ES Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.

„Camera destinată copiilor este de o importanță crucială pentru părinții angajați în cadrul INSP, având, în mod special, un impact semnificativ asupra angajării și reținerii femeilor în câmpul muncii. Într-o societate în care femeile se simt încă constrânse să aleagă între carieră și viața de familie, această inițiativă reprezintă un pas important pentru susținerea lor și încurajarea altor femei de a se angaja în cadrul forțelor de ordine.” a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women.

​​​​​​​Credit foto: UN Women

Datorită programului special de activitate al angajaților/-telor Inspectoratului Național de Securitate Publică, camera este concepută pentru a găzdui copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, în special după orele de grădiniță sau școală, în perioadele de vacanță dar și diferite situații de urgență.

Această facilitate reprezintă o posibilitate de a optimiza timpul de reacție al angajaților/-telor, în special în cazul familiilor în care ambii părinți sunt angajați în cadrul insituției, astfel susținând persoanele angajate și încurajând-ule pe cele care și-ar dori o carieră în sistemul polițienesc, contribuind totodată la promovarea egalității de gen în rândul poliției.