A fost lansată Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a

În data de 17 iunie, la Chișinău, a fost lansată Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a. Aceasta reprezintă un nou cadru de cooperare și dialog intra-instituțional care va împuternici femeile deputate din Republica Moldova, aparținând atât majorității, cât și opoziției parlamentare, să găsească un numitor comun întru consolidarea și promovarea drepturilor femeilor în țară. Platforma va uni eforturile tuturor membrelor sale pentru a promova echitatea și egalitatea de drepturi a femeilor din Republica Moldova, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, dar și pentru a contribui la promovarea independenței și abilitării economice a femeilor din Republica Moldova și a politicilor prietenoase familiei prin inițiativă și sprijin legislativ.

Lansarea Platformei Femeilor Deputate
Fotografie comună: Participanții la evenimentul de lansare a Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a
Credit foto: Dan Guțu/ UN Women

În cadrul evenimentului de lansare a platformei, au participat președinta Republicii Moldova, președintele Parlamentului, prim-ministra Republicii Moldova, deputate din majoritatea parlamentară și din opoziție, deputate din Parlamentul European, Senatul României și Camera Deputaților a României, dar și reprezentante ale agențiilor partenere de dezvoltare și ale organizațiilor societății civile.

Lansarea Platformei Femeilor Deputate
Excelența Sa, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, discurs de la tribuna Parlamentul Republicii Moldova
Credit foto: Dan Guțu/ UN Women

Fiind prezentă la eveniment, Excelența Sa, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a menționat că acest format de cooperare va fi un instrument util pentru promovarea dialogului și a soluțiilor comune, nepartizane, pentru problemele cu care se confruntă femeile, copiii, bătrânii și categoriile defavorizate din Moldova. „Felicit colegii și colegele din cadrul Parlamentului, Guvernului și societății civile pentru realizările atinse în domeniul egalității de gen și reprezentării femeilor în organele de conducere. Apreciem sprijinul partenerilor de dezvoltare în acest proces. De asemenea, mă bucur să constat că experiența noastră inspiră și alte state să aprobe cote de reprezentare în organele lor legislative.”

„Tot ce am reușit noi ca și stat, ca și Parlament, la capitolul promovării femeilor în politică, combaterii și prevenirii violenței, reintegrării în câmpul muncii a mamelor, se datorează femeilor. În contextul situațiilor de criză, vedem că femeile sunt cele care aduc pacea și se gândesc de foarte multe ori înainte de a lua o decizie ce ține de securitatea și prosperitatea statului”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Lansarea Platformei Femeilor Deputate
Evenimentul de lansare a Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova din legislatura a XI-a
Credit foto: Dan Guțu/ UN Women

„Evenimentul de astăzi reprezintă un semnal puternic cu privire la importanța rolului femeilor în viața publică și cea politică. În societatea noastră, mai avem mult de lucru până a spune că egalitatea dintre femei și bărbați a fost realizată pe deplin. Eu cred cu tărie că această platformă are un rol foarte important în a menține pe agenda parlamentară, dar și cea guvernamentală, astfel și în atenția opiniei publice, subiecte ce țin de asigurarea reală a exercitării plenare a drepturilor femeilor în țara noastră”, a declarat Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova.

Lansarea Platformei Femeilor Deputate
Frances Fitzgerald, deputată în Parlamentul European din partea Irlandei și vicepreședinta Grupului Partidului Popular European în cadrul Parlamentului European, discurs de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova
Credit foto: Dan Guțu/ UN Women

Frances Fitzgerald, deputată în Parlamentul European din partea Irlandei și vicepreședinta Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) în cadrul Parlamentului European și-a exprimat admirația față de progresele atinse de Republica Moldova în domeniul egalității de gen. „Cu toții suntem impresionați de modul în care Moldova încadrează valorile europene în acțiunile de răspuns la criza refugiaților. Una dintre valorile de bază a unui stat prosper este democrația, iar aceasta nu este posibilă fără egalitatea între toți cetățenii statului. Felicitări cu ocazia înființării platformei și sunt sigură că Republica Moldova va atinge progrese și mai mari în domeniul egalității de gen.”

Lansarea Platformei Femeilor Deputate
Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, discurs de la tribuna Parlamentul Republicii Moldova
Credit foto: Dan Guțu/ UN Women

„Participarea deplină și egală a femeilor în leadership și procesele de luare a deciziilor este crucială dacă societățile își doresc să devină sustenabile din punct de vedere economic, social și ecologic. Este o măsură esențială și din punct de vedere al justiției și democrației, dar și pentru a realiza Agenda 2030. Crearea Platformei Femeilor Deputate va reuni femeile membre ale Parlamentului Republicii Moldova, indiferent de afilierea politică, acest lucru fiind extrem de important în această perioadă dificilă, marcată de crize multiple și de război în țara vecină. UN Women, împreună cu UNDP, UNFPA și UNICEF, vine să susțină Parlamentul și Platforma Femeilor Deputate în consolidarea integrării dimensiunii de gen în organele legislative, la funcții de monitorizare și reprezentare. ”, a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

„Sperăm că această Platformă a Femeilor Deputate va fi utilă pentru discuții între membrele diferitelor partide, privind aspectele care ar putea uni și consolida încrederea și solidaritatea între participante, în același timp contribuind la apariția inițiativelor comune pentru promovarea păcii, drepturilor omului și egalității de gen. Împreună aveți atât cunoștințele, cât și puterea de a produce o schimbare pentru toate femeile și fetele din țară, aceasta fiind și în beneficiul bărbaților și băieților”, a afirmat Excelența Sa, Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău.

Credit foto: Dan Guțu/ UN Women

Parlamentul legislaturii a XI-a, format ca urmare a alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, are un număr record de femei deputate în istoria Parlamentului Republicii Moldova, 40 de mandate aparținând femeilor.

Evenimentul de lansare a Platformei Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova, cu susținerea UN Women, UNDP, UNFPA și UNICEF.